CURIOZITATI DESPRE ROCHIA DE MIREASA
Va puteti imagina rochia de mireasa altfel decat in culoarea alba? Daca nu, iata una dintre multele curiozitati despre rochia de mireasa.
In Evul Mediu, lucrurile stateau cu totul altfel decat le stim noi astazi. Albul nu era la moda,insa si atunci domnisoarele se gateau pentru ceremonie. Rochia de mireasa avea culorile curcubeului,nuantele fiind influentate de credinta in zeul soare Ra. Miresele se gateau in diferite nuante de galben, portocaliu si rosu.
Rochia alba de mireasa are o vechime de aproximativ 2000 de ani. Miresele din Egiptul Antic obisnuiau sa imbrace mai multe randuri de drapaje albe, din materiale simple, pentru cununia religioasa.
Si la romani sau greci se purtau rochiile albe de mireasa. La aceste doua popoare regasim insa o alta curiozitate. Voalul mireselor, care astazi este alb, era purtat atunci doar in nuante colorate. Era un simbol pentru eleni si romani de supunere si devotament al femeii pentru viitorul sot.
La scotieni apare una dintre cele mai interesante curiozitati in materie de rochie de mireasa. Prima care a purtat o rochie alba de mireasa a fost regina Scotiei, Mary, in anul 1559. Frumoasa regina, a fost prima femeie care a ales albul pentru rochia de mireasa. Un act de curaj s-ar putea spune, mai ales ca aceasta nuanta era purtata ca si doliu. Si astazi, pentru unele popoare, albul inseamna doliu.
Începând cu secolul XVIII , miresele au ales pentru rochiile de mireasa rosu si argintiu. Moda a prins pana la jumatatea secolului XIX -lea. Se foloseau materiale scumpe si pretioase.
Inceputul secolului XX s-a aflat sub influenta stilului victorian, cand revine in tendinte din nou albul. Rochiile aveau maneci lungi, voal lung din cap pana in picioare si de gulerul inalt ce imbraca in intregime gatul.